9,2
886 beoordelingen
Terug naar overzicht
Aygo-Cross-hero.jpg

Toyota blijft de stadsauto trouw

Wat vindt de Nederlandse pers daarvan?

We gaven onze Europese designstudio ED2 in Zuid-Frankrijk de opdracht een nieuwe stadsauto te ontwikkelen. Het resultaat zie je hier afgebeeld: de Toyota Aygo X prologue. Wat is de eerste indruk van de Nederlandse autopers?

Toyota blijft de stadsauto trouw. Waarom niet, denk je misschien, maar andere automerken keren het segment van de stadsauto – het zogeheten A-segment – de rug toe omdat dit niet rendabel zou zijn. Ons uitgangspunt is echter altijd de klant. En die wil nu eenmaal de keuze voor een stadsauto hebben. Vandaar dat we de Toyota Aygo X prologue ontwikkeld hebben, wat andere automerken ook doen.

Toyota Aygo X prologue
08-Aygo-Cross-555-toyota-pakt-wel-door.jpg
Toyota pakt wél door

De Toyota Aygo X prologue is een conceptcar. Dat wil zeggen dat ie nog niet definitief is. Maar nadat we hem onthuld hadden, waren we wel benieuwd naar de reacties. De Nederlandse automedia is in ieder geval heel enthousiast. Waar veel fabrikanten momenteel weinig brood zien in het A-segment van kleine stadsauto’s, pakt Toyota wél door met een model in die klasse, roept Autovisie enthousiast op zijn site. “De X in de naam is niet alleen een verwijzing naar de huidige Aygo en diens X-thema, maar duidt ook op de nieuwe crossover-carrosserie.”

Opmerkelijk stoer

Ook Algemeen Dagblad (AD) is de Aygo X prologue positief opgevallen. “Het studiemodel oogt opmerkelijk stoer en vertoont een druk design. Het model dat uiteindelijk op de markt komt, zal er ongetwijfeld wat rustiger uitzien. Al bewijst Toyota met de Toyota C-HR en de jongste Yaris dat het een gedurfd en dynamisch design niet schuwt.”

21_03_11_AYGO-CROSS_001-HighRes-1140-opmerkelijk-stoer.jpg
21_03_11_AYGO-CROSS_003-HighRes-555-Met-crossover-DNA.jpg
Met crossover-DNA

AutoWeek weet het zeker: de Aygo X prologue is min of meer de uiteindelijke opvolger van de huidige Aygo: “Wie door zijn wimpers kijkt, ziet hier gewoon de nieuwe Toyota Aygo staan. Het eerste dat opvalt is dat Toyota de Aygo X prologue heeft geïnjecteerd met crossover-DNA. De ‘Sparkling Chili Red’ gespoten Aygo-voorbode staat hoger op z’n poten dan je van de eerste en tweede generaties Aygo gewend bent en heeft stoer aangezette wielkasten die zijn opgevuld met grote wielen.”

Geen paniek

Ten slotte TopGear. De populaire website noemt de Aygo X Prologue de hoop voor stadsauto’s. “Popperige stadsautootjes zijn een uitstervend ras. Kleine auto’s staan gelijk aan kleine winstmarges, zeker als automerken er ook nog batterijen in willen proppen. Volgens Toyota is er geen paniek. De Toyota Aygo is springlevend en 16 jaar na de lancering is het tijd voor een nieuwe generatie.”

21_03_11_AYGO-CROSS_018_V2-HighRes-1140-geen-paniek.jpg
Toyota Aygo X prologue Inschrijven Toyota nieuwsbrief